LMBT

LMBT Lichaamsmentaliseren bevorderende therapie

 

Klinisch psycholog Nikie Korver: “We bieden deze cliënten een vorm van therapie waarbij ze de samenhang tussen lichaam en psyche ontdekken. Je kunt het samenspel tussen lichaam en geest namelijk niet los van elkaar zien.”

 

Doel: bevrijden van vastzittende energie, helpen mensen de verbinding van zichzelf en de ander te herstellen/beter te voelen, vergroten van acceptatie en integratie, vitaliteit, spontaniteit en creativiteit. Dit vanuit het vergroten van de autonomie.

Autonomie betekent sturing van binnen; zelfregulatie en het recht op een eigen plaats.

Theoretische uitgangspunten:

  1. Er is sprake van een eenheid van lichaam en psyche. Deze functioneren niet onafhankelijk van elkaar. Het lichaam is het archief van onze geschiedenis. Alles wat we niet verwerkt hebben wordt vastgehouden in de vorm van chronische spierspanning. Chronische aanspanning van de spieren kost een vermogen aan energie en geeft vermindering van de vitaliteit. Permanente gespannen spieren hebben invloed op o.a. lichaamshouding, motorische souplesse, ademhaling, stemgebruik, energetische doorstroming (het gevoel van ‘een brok in de keel’ , of ‘ geen contact met de aarde’).
  2. Het lichaam stelt ons altijd in staat tot actie en dat de actie altijd uit is op een passende reactie. Het lichaam is in de basis altijd op zoek naar gezondheid, naar heling.
  3. Het lichaam leent zich ertoe om succesvolle (herstellende) ervaringen op te doen.

Indicatie: Voor mensen die bovenstaande doelen na sterken, mensen met stemming, PTSS en angstklachten. Mensen die last hebben van lichamelijke klachten en pijnen gerelateerd aan psychische problematiek.

Werkwijze: Lichaamsgericht psychotherapie, individueel werk in de groep met behulp van schematherapie. In de verdiepingsgroep werken mensen nog intensiever aan hun eigen specifieke thema’s.

Groepsduur Basis

12/14 sessies van 150 min.

Tijdstip

Woensdag 9.30 tot 12

Locatie

Soestdijkseweg zuid 257 Bilthoven

Behandelaren

2

Grootte van de groep

6 tot 8

Groepssamenstelling: bij voorkeur mannen en vrouwen.

Themas van de bijeenkomsten

  1. Introductie en werkwijze
  2. Plaats in de ruimte – zelfreflectie
  3. Samenwerking van lichaam en geest in reflex-relaxoefening
  4. Ruimte geven en innemen
  5. Dominantie en submissie, partnerschap; gecontroleerde toenadering
  6. Invloed van een ander – cirkel oefening
  7. Leiderschap en positieve accommodatie oefening
  8. Gezonde en ongezonde begrenzing, limiteringsoefening
  9. Kind, volwassene en ouder in onszelf – ideale ouder oefening
  10. Evaluatie en afscheid of doelen voor verdieping formuleren